Privat økonomi blogg for Kafe X: Din faktiske timelønn.

Når jeg stiller noen spørsmål om hva de tjener med en time arbeid er det svaret for de fleste ganske lett. Om de har en jobb står jo bruttolønnen på kontrakten. Problemet med dette tallet er at det skjuler noen variabler som ikke er så umiddelbart åpenbare.

La oss si at du har en jobb der du har en normal timelønn på 180 kr. Om vi også antar at du betaler 36% skatt per år så kan vi trekke denne fra for å finne netto lønn.

Etter å ha trukket fra skatt sitter du igjen med 115 kr per time du jobber. Så er det ofte slik at du har andre kostnader forbundet med å jobbe. Det kan være at du trenger klær eller sko til jobben din som du kjøper selv.

De fleste butikker er villige til å gi deg en uniform. Men du må som regel stille med egne sko. Dette koster penger som du bør tenke på når du regner ut hva du tjener. De fleste som jobber på et kontor, kler seg som regel penere på jobb en de ville gjort hvis de ikke jobbet der.

Men for eksempelets skyld kan vi si at du jobber på en butikk og må kjøpe et nytt par sko og tolv nye par sokker per år. Disse skoene er din første forsvarslinje mot rygg og kne skader. Så de bør ha høy kvalitet.

Så om du bruker 2000,- i året på klær til jobb så kan vi snitte det ut på 167 kr per mnd. En vanlig arbeids måned er 160 timer. Altså ca 1 kr per time du jobber bruker du på sko og klær.

Da er din timelønn 114 kr per time. Men så kommer alle de ekstra dyre måltidene og andre tiltak for å bekjempe stress. Her er alle tiltak som sparer tid. Takeaway mat, frossen pizza etc.

Egentlig alle kjøp du ikke ville gjort om du hadde tid og energi til å lage mat hjemme. Typisk kan vi si at vanlige nordmenn overforbruker 2000,- per måned på mat. Ikke all denne maten er på grunn av stress. Så la oss si 1500,-.

Da er timelønnen din nede i 105,-. Målet med denne øvelsen er ikke å demotivere deg fra å jobbe. Men det er viktig at vi har et bevist forhold til hva en time av livet vårt er verdt. Jeg tipper at veldig mange vil si at en time av livet deres er verdt med en 104 kr.

En strategi jeg bruker når jeg velger om jeg skal kjøpe noe er at jeg konverterer det til timer jeg må jobbe for å kjøpe det. Jeg vil i denne bloggen oppfordre deg til å regne ut din egen timelønn og se hvor lang tid du bruker på å betale for husleie/lån, bil, mat etc. Det kan hende du finner noen overraskelser.